Google Daydream: waar ging het mis met het VR platform?

Redactie

In het najaar van 2020 is Google gestopt met de ondersteuning van Google Daydream, het VR platform, dat in 2016 als opvolger van Cardboard is opgezet. Waarom Google Daydream helemaal heeft afgestoten is niet duidelijk. Maar toen de verkoop van de Daydream headset in 2019 werd beëindigd, waren er geluiden dat het systeem te weinig werd gebruikt. Overigens kan Google Daydream View nog wel worden gebruikt door gebruikers van het systeem die nog geen upgrade hebben gedaan naar Android 11 of hoger. Maar als zij problemen ondervinden kunnen ze niet meer terecht bij Google voor hulp.

Waarvoor was Google Daydream bedoeld?

Google Daydream was de oplossing die Google binnen zijn eigen besturingssysteem Android wilde bieden voor VR-apps en VR-games. Een belangrijk onderdeel van het systeem was een eigen headset. Die bevat een houder voor een smartphone. Google Daydream View werd opengesteld voor andere fabrikanten. Daar is alleen door Lenovo gebruik van gemaakt. Dat bedrijf maakte een standalone Daydream headset met de naam Mirage Solo. Andere bedrijven hebben wel aangekondigd om ook dergelijke producten te willen uitbrengen, maar dat is uiteindelijk nooit gebeurd.

Het ontstaan van Google Daydream View

De interesse in virtual reality nam in de wereld van Android ontwikkelaars na 2010 enorm toe. Niemand slaagde er op dat moment in een systeem te bouwen dat voldoende kwaliteit bood en echt aan de vraag voldeed. Er was wel een ware wildgroei aan oplossingen voor virtual reality, gebaseerd op Android. Om een eind te maken aan die wildgroei lanceerde Google, na een aantal veelbelovende pilotprojecten, Google Daydream View. Zoals al is genoemd, was een speciale headset onderdeel van Google Daydream View.

Het doel van de headset was virtual reality mogelijk te maken met behulp van een high-end smartphone. De headset en Google Daydream View kregen in 2017 een update, met als doel de kwaliteit van de beelden te verbeteren. Er kwamen ook speciale telefoons van Google, de Pixel telefoons, met als bekendste modellen de Pixel 3 en 4. Het duurde niet lang of de Pixel 3 moest het zonder ondersteuning van Daydream stellen. Nu Google Daydream eind 2020 helemaal is beëindigd is er ook voor de Pixel 4 geen ondersteuning meer beschikbaar. De Pixel 4 smartphone wordt nu vol ingezet voor Augmented Reality.

Waarom was er weinig interesse in de Daydream View headset?

Het is niet helemaal duidelijk waarom Google in 2019 is gestopt met de levering van de Google Daydream View headset. Ongetwijfeld heeft dat ermee te maken dat dit product te weinig werd verkocht. Dat is opmerkelijk, want de consument is al jarenlang geïnteresseerd in virtual reality. Google heeft zelf in een verklaring gezegd dat het veel potentieel zag in de headset, maar dat deze in de praktijk veel beperkingen met zich meebracht. Dat heeft te maken met het feit dat de telefoon in de headset moest worden gedaan.

Praktische problemen tijdens het gebruik

Het gebruiksgemak van de headset heeft Google Daydream View dus de das omgedaan. Als je als gebruiker je telefoon in de headset had gedaan en in de Daydream modus met een virtual reality project bezig was, bleek de telefoon niet toegankelijk voor andere apps. Het was dus onmogelijk om een binnenkomend gesprek of een appje te beantwoorden buiten Daydream om. Want om de telefoon uit de headset te halen was tamelijk omslachtig en tijdrovend. Dit heeft bij veel eigenaren van een Daydream View headset tot flinke irritaties geleid. Ook de betere prestaties van de Lenovo Mirage Solo en de kwalitatief betere producten op andere platforms zullen hebben ongetwijfeld bijgedragen aan het mislukken van Google Daydream.