HTC Vive: eenzaam aan de top – wat gaat de toekomst brengen?

Redactie

HTC Vive is één van de succesvolste virtual reality brillen aller tijden. Samen met de Oculus Rift VR bril heeft de HTC Vive er voor gezorgd dat de virtual reality bril een mainstream begrip is geworden, waar het eerst nog een niche product was. VR brillen zijn nog geen product dat in ieder huishouden te vinden is, zoals een computer of smartphone dat inmiddels eigenlijk wel is. Hoe beter de technologie wordt en hoe lager de prijzen voor goede VR brillen worden, hoe meer mainstream VR brillen gaan worden. De HTC Vive zal dan bekend komen te staan als één van de grondleggers van de moderne virtual reality hype van nu. Bovendien blijft HTC deze lijn door ontwikkelen. Hieronder vertellen we je meer over de HTC Vive.

Over de HTC Vive

De HTC Vive is een actieve VR Bril. Deze technologie krijgt het voor elkaar om je het gevoel te geven dat je in een andere wereld bent. Je ziet een 3D wereld om je heen die er niet echt is, maar voor jouw gevoel is deze wereld in 360 graden om je heen aanwezig. Een VR bril registreert iedere beweging van je hoofd. De laatste jaren worden VR brillen steeds meer gebruikt om te gamen. Omdat de HTC Vive een actieve variant is, houdt dit in dat deze VR bril werkt zonder computer en een systeem van zichzelf is. Bovendien zijn dergelijke brillen altijd draadloos. De HTC Vive kun je onder meer gebruiken om te gamen of om speciale 3D films en series mee te kijken.

Hoe werd de HTC Vive een succes?

Deze VR bril beschikt over een aantal positieve eigenschappen die deze VR bril aantrekkelijk maken voor het publiek. Ten eerste was de HTC Vive één van de eerste virtual reality brillen die resultaten van een hoog niveau gaven. Alhoewel de Oculus Rift nog altijd hét synoniem is voor moderne virtual reality brillen, is de HTC Vive een groter succes gebleken. Ten tweede is het een voordeel dat de HTC Vive een actieve VR bril is. Hierdoor is er sprake van een stand alone systeem en ondervind je geen hinder van draden, aangezien deze gadget geheel draadloos is. Dat is vooral fijn als je games speelt waarbij je actief bezig bent. Het laatste wat je dan wilt is in de knoop raken met de draad van je VR bril.

Deze virtual reality bril is voorzien van een hoofdband die je op jouw voorkeuren kunt afstemmen. Zo weet je zeker dat deze VR bril te allen tijde comfortabel zit. Daarnaast beschik je over een gezichtsveld van 110 graden. Dit voorkomt dat er sprake is van dode hoeken. Deze dode hoeken kunnen namelijk bijzonder hinderlijk zijn. Ook is het fijn dat je de lenzen zelf kunt instellen, zodat je ze geheel aan jouw voorkeuren kunt aanpassen. Bovendien weet je, door ze correct in te stellen, zeker dat het beeld altijd scherp is. Een scherm is ingebouwd en controllers worden meegeleverd. Natuurlijk worden ook belangrijke onderdelen zoals diverse kabels, 2 basisstations met bevestigingskit, oordopjes en een aansluitingsadapter meegeleverd. Zo beschik je over alles wat je nodig hebt om met de HTC Vive aan de slag te gaan.

Hoe gebruik je de HTC Vive?

Er zijn VR brillen die je voor diverse platformen kunt gebruiken. Zo zijn er brillen die je voor de Playstation 4 kunt gebruiken. De HTC Vive is geschikt voor de PC en laptop. Let hierbij wel op dat je PC of laptop minimaal over een Nvidia GeForce GTX 1060 videokaart of hoger dient te beschikken. Je hebt dus wel een flink bakbeest nodig om gebruik te kunnen maken van een virtual reality bril. Aan de hand van de bewegingscontrollers en de basisstations zie je de bewegingen die je maakt in de virtuele omgeving. De mogelijkheden binnen games is hiermee potentieel oneindig. Dit wordt vooral duidelijk in een spel zoals Half-Life: Alyx. Je kunt letterlijk interacteren met ieder object in de game wereld. Van een muntje die op een bureau ligt tot een wapen dat je zo van de grond op kunt pakken. Deze VR bril stelt je in staat om de meest bizarre omgevingen te ontdekken, van een gewone kamer tot aan de top van een berg. Ook kun je films ervaren op een andere manier dan ooit tevoren.

Hoe ziet de toekomst van de HTC Vive er uit?

De top bereiken is één ding, maar aan de top blijven is van een geheel andere orde. Menig groot merk bereikte de top om daarna weer weg te zakken. Hoe gaat HTC er voor zorgen dat ze aan de top blijven met hun Vive lijn? Inmiddels zijn er al enkele varianten uitgebracht. Deze nieuwe modellen zijn de toekomst van de HTC Vive, en wie weet wel van VR brillen in hun geheel. Hieronder vertellen we je meer over deze nieuwe varianten.

HTC Vive Cosmos

In alle opzichten is HTC Vive Cosmos de verbeterde versie van de originele uitgave. Dit merk je meteen wanneer je deze VR bril gebruikt. Ten eerste hoef je de bril niet meer af te zetten als je hem even niet gebruikt, want je kunt de Cosmos handig omhoog klappen. Daarnaast is de HTC Vive Cosmos voorzien van een nieuw tracking systeem, waardoor de bewegingen die je maakt nog accurater geregistreerd worden. Dit alles maakt deze VR bril nog comfortabeler en fijner om te gebruiken. Wel heb je een HTC Adapter Clip nodig om deze bril draadloos te gebruiken. Tevens heb je minimaal Nvidia GeForce GTX 1060 videokaart voor je PC of laptop nodig, net als bij de normale HTC Vive. Deze variant is geschikt voor brildragers.

HTC Vive Cosmos Elite HMD

Ook van de Cosmos variant is nog een extra variant uitgebracht: de HTC Vive Cosmos Elite HMD. Waar je de Cosmos kunt gebruiken voor je PC, laptop, smartphone en tablet, is de Elite HMD alleen geschikt voor je PC of laptop. Het gebruik van external tracking zorgt er voor dat je veel flexibeler dan gemiddeld bent tijdens het gamen. Je kunt je vrijer bewegen en de bril is ook accurater. Alle andere voordelen van de Cosmos zijn ook aanwezig. Wel is het jammer dat er bij deze variant geen controllers worden meegeleverd.

Next Post

De Homido VR bril

Als je op zoek bent naar een betaalbare virtual reality bril, is de Homido VR bril wellicht iets voor jou. Deze VR bril kost je maar een paar tientjes, waarna je meteen aan de slag kunt met het ontdekken van wat virtual reality zo leuk maakt. De Homido VR bril […]