Hoe Oculus de werelde veroverde met haar innovatieve VR bril

Redactie

Op de kwaliteit van de eerste VR-brillen is veel aan te merken. Feit is echter dat Oculus, het bedrijf dat één van de eersten was die met deze brillen op de markt kwam, gezorgd heeft voor een enorme versnelling in de populariteit Virtual Reality. Van de legendarische Oculus Rift zijn er wereldwijd zeer veel verkocht. Ondanks dat deze VR-bril alleen in combinatie met een PC kan worden gebruikt, zijn er meerdere versies van de Oculus Rift op de markt gekomen.

Pionier

De Oculus Rift was een initiatief van Palmer Luckey. Hij lanceerde in 2012 een campagne voor de Oculus Rift met als doel om Vitual Reality nieuw leven in te blazen. De interesse voor VR was op dat moment naar een dieptepunt gedaald door enkele mislukte initiatieven.

De VR-brillen die tot op dat moment op de markt waren geweest leverden niet de kwaliteit die de verwachtingen waar kon maken.

De beeldkwaliteit van de brillen was onvoldoende en de software om ze aan te sturen werkte niet goed. Bovendien veroorzaakte het dragen van die eerste VR-brillen lichamelijke klachten en hoofdpijn. De Oculus Rift bracht daar verbetering in aan.

Succesvolle campagne

De campagne om de Oculus Rift te lanceren was zeer succesvol. Er was veel belangstelling voor deze VR-bril. Wat enorm hielp om VR op de kaart te zetten is dat Facebook in 2014 besloot om Oculus over te nemen voor een enorm bedrag van 2 miljard dollar.

Dat leidde er in 2016 toe dat de eerste VR-brillen voor consumenten op de markt kwamen, met de Oculus Rift op de voorste rij. De VR-bril werd op steeds grotere schaal ingezet voor games en zorgde voor nieuwe game-ervaringen.

En ook in de zorg waren er steeds meer bedrijven die de VR-bril gingen gebruiken voor tal van toepassingen. Een voorbeeld van zo’n toepassing is de dementiebril.

Waarom is de Oculus Rift zo populair

In de eerste jaren waarin de Oculus Rift op de markt verscheen was er geen enkele andere VR-bril te koop, die voor zo weinig geld zoveel kwaliteit bood. De kwaliteit van de Oculus Rift was prima, het comfort was veel groter dan van vergelijkbare modellen en de beeldkwaliteit was voor die tijd ongekend hoog.

Door de Oculus Rift was een VR-bril voor een breder publiek toegankelijk. Maar het einde van deze pionier op het gebied van VR-brillen is in zicht. Facebook, nog steeds de eigenaar van Oculus, heeft aangekondigd dat het model vanaf voorjaar 2021 uit productie wordt genomen.

Nieuw model Oculus Quest als alternatief voor Oculus Rift

Dat er geen jarenlange toekomst was weggelegd voor VR-brillen die gekoppeld moeten worden aan een computer kon je al van ver zien aankomen.

De brillen waren niet praktisch genoeg. Het verschijnen van de eerste standalone VR-bril van oculus, de Oculus Quest, betekende bijna automatisch dat het doodvonnis over de Oculus Rift zou worden uitgesproken. Heel erg is dat niet, want de Oculus Quest is een prima alternatief voor zijn oudere broertje.

Ook dat model is bijzonder gebruiksvriendelijk, comfortabel en uitermate aangenaam geprijsd. Doordat de Oculus Quest standalone is, is hij veel flexibeler in gebruik.

Oculus Quest 2

Inmiddels heeft de Oculus Quest 2 al het levenslicht gezien. Dat is een product dat echt multifunctioneel inzetbaar is. De Oculus Quest 2 wordt compleet met controllers geleverd en zorgt voor een complete VR-ervaring. Je kunt hem koppelen aan een PC, maar deze VR-bril werkt ook standalone uitstekend.

Hij is te gebruiken in combinatie met een smartphone app. Je kunt via Oculus-Link verbinding maken met een game-computer, zodat je toegang hebt tot alle Oculus Rift titels.

Next Post

De 5 beste VR brillen van dit moment op een rijtje

Het maken van een lijstje met de beste VR brillen van dit moment staat altijd open voor discussie. Want bij het kiezen van een VR bril moet je uitgaan van de opzet van je overige apparatuur. Als je over een hele krachtige VR-PC beschikt heeft het zin om daarbij een […]